Az asszonyhitel miatt rohanták meg az ingatlanpiacot az aggódó lakáskeresők

Napok alatt reagáltak a vevők a bejelentett új családtámogatási intézkedésekre: az elmúlt évek ilyenkor megszokott átlagánál 15 százalékkal többen kerestek eladó ingatlant múlt héten. Feltehetően azok hozzák előre a vásárlást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a kedvezményekből, és az elszálló áraktól tartanak.

Szokatlanul gyorsan reagáltak a vevők az új családtámogatási intézkedésekre; az országos lefedettséggel rendelkező Duna House hálózatánál a regisztrált ingatlankeresők száma az elmúlt héten 15 százalékkal volt magasabb az év ebben a szakaszában megszokottnál, és újra emelkedő szakaszba lépett.

Az év elején megugró ingatlanpiaci kereslet ugyanis rendszerint fokozatosan csökkenő tendenciát mutat a februári és márciusi időszakban. Az idei évben azonban az erős januári kezdés után február harmadik hetében újra emelkedő vevői érdeklődést regisztráltak a Duna House rendszerében.

„A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől. A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatálybalépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére. Egyik oldalról azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatálybalépést, és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. A másik oldalról pedig azok, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból, próbálják előrehozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Benedikt szerint „a megugrott kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben a jelenlegi piacon”. Bár az egyhetes keresletnövekedésből még nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, tény, hogy a növekedést pontosan a bejelentések után tapasztalták, azaz a „piac racionalitása” az árak további emelkedése mellett tette le voksát.

A telefonos cégek hűségprogramjaihoz hasonló, naponta változó feltételű családtámogatási konstrukció egyelőre inkább házasság-, semmint gyermekserkentő programnak tűnik. A jelenleg érvényes állapot szerint az első házasságukat kötő, 18 és 40 év közötti nőknek szánt 10 millió forintos kamatmentes hitelt a férjek is igénybe vehetik, és az sem kizáró ok, ha mindkét fél elvált, feltéve, hogy nem született gyermekük. A hitelfelvételkor a 2019. július elseje után született gyermekek számolandónak. Ha a gyerek – akár az első, akár a sokadik – nem érkezik meg 5 éven belül, a kölcsönt kamatostul kell visszafizetni.

A hitelt a piaci várakozások szerint az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fogja fordítani. Ez a kibővített csokkal együtt felfelé hajtja az árakat – olyannyira, hogy kijelenthető: jobban drágultak az átlagos családok számára elérhető ingatlanok, mint amennyi pluszpénzt fel lehetett venni a vásárlásra.

Forrás: HVG.hu