Felélénkítheti az ingatlanpiacot az új csok-konstrukció

A családi otthonteremtési kedvezmény kormányzati bővítése viszont várhatóan nem drágítja tovább az ingatlanárakat – véli Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamar Ipari Tagozatának tagja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy tovább bővül a csok, a kormány döntése értelmében a kétgyermekesek is megkapják a tízmillió forintos kedvezményes kölcsönt, melynek összegét a háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Balla Ákos, a Blogstarnak adott interjújában kifejtette, a támogatási rendszernek egyértelműen a kétgyermekesek lesznek a nyertesei, hiszen a statisztikák és a folyósítások eddig is azt mutatták, hogy legnagyobb mértékben a kétgyermekes családok vették igénybe a kedvezményt.

Az ingatlanszakértő úgy véli, a kormányzati döntés nem fog áttörést hozni a háromgyerekes családok esetében, a plusz ötmillió forintos kedvezmény ellenére sem, hiszen ezek a családok már korábban megtervezték ezt a családmodellt, tehát az esetek többségében aki akart, már élt a lehetőséggel.

“A piaci tapasztalatok azt mutatták, hogy a magasabb jövedelmű háromgyermekes családok, ahol az anya is újra munkába tudott állni, sok esetben nemcsak a 10+10 milliós konstrukció lehetőségeivel éltek, de felvették mellé még az 5-10 millió forintos piaci kamatozású hitelt is” – mondta Balla Ákos.

Az ingatlanszakértő hozzáteszi, azt egyelőre nagyon nehéz megítélni, hogy az új konstrukció milyen hatással lesz az ingatlanárakra, ugyanakkor Gulyás Gergely úgy fogalmazott, azért 5 millió forinttal emelték a kedvezmény hitelkeretét, mert ez még nem drágítja azokat. Balla Ákos úgy véli, egy ilyen kedvezmény fellendíti és mozgatja a piacot, s ha több a vevő, az értelemszerűen azt eredményezi, hogy az eladók magasabb áron tudják értékesíteni ingatlanjaikat.

Forrás: KamaraOnline
kamaraonline.hu