Országosan 40 ezer új lakás kerül a piacra, ebből közel 30 ezer Budapesten

A budapesti új építésű lakások 82 százalékát 500 ezer és 1 millió forint/m2 ársávban kínálják a beruházók; vidéken az átlagos négyzetméterár 387 ezer forint/m2 – derül ki az újotthon.hu felméréséből.

  • Az ujotthon.hu 2018 januári felmérése szerint jelenleg 458 újlakás projekt található a fővárosban, ami összesen 29 888 lakást jelent. A legtöbb új ingatlant továbbra is a XIII. és a XI. kerületben építik a beruházók.
  • A vidéki megyei jogú városokban közel háromszáz projektet építenek vagy terveznek, melyek keretén belül 9250 lakás építése várható a következő egy-két évben.
  • Idén Budapesten 9500 lakás átadása várható, vidéken pedig 3400 darab.
  • Budapesten, a hirdetett új lakások 35 százalékát, azaz 7400-at még nem adtak el.
  • Tavaly januárhoz képest az újlakás-kínálat 44 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 6,5 százalékkal csökkent.
  • A fővárosban 350 ezer forint/m2 alatt alig van eladó új építésű társasházi lakás, a legdrágább ingatlanokért pedig négyzetméterenként 2,5 millió forintot kérnek. A budapesti új építésű lakások 82 százalékát 500 ezer és 1 millió forint/m2 ársávban kínálják a beruházók. Vidéken az átlagos négyzetméterár 387 ezer forint/m2.

A fővárosban hasít a XI. kerület

Az ujotthon.hu legfrissebb felmérése szerint Budapesten, a legtöbb új lakás, továbbra is a XI. (8 500 db) és a XIII. kerületben (8 000 db) épül Budapesten. Nem véletlenül, hiszen a legtöbb beruházás szintén e két kerületben található, a XIII.-ban 95, míg a XI.-ben 55 új társasház épül. Az ezekben még eladásra váró lakások száma 10 ezer, ami a teljes új építésű állomány 60,9 százaléka. A szabad lakások 46,2 százalékát, összesen 7376 lakást hirdetnek aktívan a beruházók online piactereken. A többi lakás még a tervezés fázisában tart és még nincsen meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek. Tavaly januárhoz képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás-kínálat 44 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 6,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

A fővárosban a legnagyobb lakásszámú projektek közül kiemelkedik a városrész léptékű BudaPart a XI. kerületben a Kopaszi-gáton, amelynek keretében 2,5-3 ezer lakást tervez a fejlesztő Property Market Zrt. A Cordia beruházásban megvalósuló Sasad Resortban 950 lakás építése várható. Egyenként több mint 900 lakás építése várható a Sasad Liget és a Budai Bolero lakóparkok fejlesztésében is, melyek soron következő ütemét még az idei év első negyedévben átadják.

Összesen 31, legalább 200 lakást tartalmazó beruházás építése várható az elkövetkező egy-két évben, a legtöbb a XIII. kerületben. A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületeiben is, ahol átlagosan tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

A jelenleg még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található. A képet árnyalja, hogy itt van a fent említett legnagyobb fővárosi lakásberuházás is, igaz ennek első két üteméből közel 500 lakást már meghirdetett eladásra a beruházó. Az ujotthon.hu elemzése szerint nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen 4 ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma, míg 500-1000 közötti új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., a IV., a VIII., a IX., a X., vagy a XIV. kerületben szeretne vásárolni.

A három legnagyobb beruházóhoz köthető az épülő és tervezett beruházások 25 százaléka, összesen közel 7.700 lakás. „A CORDIA, a Biggeorge Property és a Metrodom a legnagyobb lakásfejlesztők a fővárosban, de annak ellenére, hogy összességében e három céghez építi a fővárosban meghirdetett új építésű társasházi lakások számának majd’ negyedét, nem ők rendelkeznek a legnagyobb arányban eladatlan lakásokkal” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

Az újlakás piacon az árak tekintetében meglehetősen széles és dinamikusan növekvő a választék a fővárosban. A felmérés időpontjában, 2017 decemberében még elérhető legolcsóbb (350 ezer forint/m2) és a legmagasabb áron (2,5 millió Forint/m2) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros volt a különbség. A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 764 ezer forint. Nagyítóval kellett keresni azt a még megvásárolható 22 db lakást, melynek ára nem érte el a 400 ezer forint/m2-t.

A négyzetméterenként fél millió forint alatt kínált fővárosi új építésű lakások a teljes kínálat mindössze 7,5 százalékát teszik ki. Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben vannak. A fővárosban kínált újépítésű lakások 82 százaléka 500 ezer és 1 millió forint/m2 ársávban kínálják a beruházók. A belső pesti és a budai kerületekben a kínálat nagyobb része 750 ezertől egy millió forint négyzetméterenkénti kínálati ársávban található, addig a külső pesti kerületekben félmilliótól 750 ezer forint/m2 között kínálják az újépítésű társasházi lakásokat.

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy 485 lakás érhető el a bűvös 1 millió Forint/m2 felett. Az I. és V. kerületben szinte csak e felett kapható új lakás, de a II. kerületre, Pesthidegkút-Máriaremetei városrész kivételével szintén ez az árszint a jellemző, ahogyan a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásainál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is.

Vidéki újlakáspiac

A vidéki megyei jogú városokban közel háromszáz (pontosan 297 darab) projektet építenek vagy terveznek, melyek keretén belül 9250 lakás építése várható a következő egy-két évben. A legtöbb lakás Győrben fog felépülni, majdnem 1700 darab, de Debrecenben is 1300 lakás építése van kilátásban. Szegeden a megközelítőleg ezer lakás építése a közel 500 lakásosra tervezett Cédrus liget lakóparknak köszönhető, mely a legnagyobb lakóingatlan fejlesztés a vidéki városokban. Az egy évvel korábbi felméréshez képest 75 százalékkal kínálnak több lakást a vidéki beruházók, miközben a szabad lakások aránya csak úgy, mint Budapesten, csökkent és jelenleg 51,5 százalék.

A vidéki újlakás kínálat átlagos négyzetméterára 387 ezer forint/m2, ami a fővárosi kerületek átlagos árszintjének a fele. A legdrágább városok Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét 450 ezer forint körüli négyzetméterárral, ám ettől az árszinttől nem sokkal marad el Győr sem.

A vidéki városokban már 220 ezer forinttól kaphatóak újépítésű lakások és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az 1 millió forintot. A megyei jogú városokban kínált lakások több mint felét (56 százalékot) 400 ezer forint alatt kínálják a beruházók. Az 500 ezer forint felett kínált lakások aránya mindössze 8 százalék. Ugyanakkor jelentős különbség van a városok között, hiszen amíg a kevésbé frekventált városokban 400 ezer forint felett kínált lakásárak elvétve fordulnak elő, addig Sopronban, Kecskeméten és Székesfehérváron az épülő lakások 85-90 százalékát Győrben pedig két-harmadát 400 ezer forint felett kínálják a beruházók.

Forrás: KamaraOnline
kamaraonline.hu