Ezt kapni ma tízmillió forintért a magyar lakáspiacon

Országosan az Otthon Centrum használt lakóingatlan kínálatának 20 százaléka, darabszámra 3450 kapható maximum 10 millió forint összegért. Budapesten nagyítóval kell keresgélni az ilyen olcsó ingatlanokat, amelyek leginkább a külső pesti kerületekben találhatóak és átlagosan 20-25 négyzetméteresek. A vidéki városokban kicsivel jobb a helyzet, kivéve a nyugati határszélen, ahol ez a kategória eltűnt a piacról.

Az Otthon Centrum saját kínálata alapján végzett felmérése szerint nehéz helyzetben van, aki Budapesten legfeljebb 10 millió forintért, vagy olcsóbban keresgél lakást vagy házat. A fővárosban kínált lakások mindössze 5,1 ezreléke (0,51 százalék), két tucat esik bele ebbe az érték tartományba. Ez a néhány lakás szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben: XIV. XV. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. kerületekben található. Aki a belvároshoz közelebb szeretne ezért az összegért lakáshoz jutni, az a VIII. kerület kevésbé népszerű részein próbálkozhat.

Ezek az ingatlanok jellemzően rossz műszaki állapotú, századfordulós egykori bérházban vagy panelekben lévőek, lelakott állapotúak, méretük mindössze 20-25 négyzetméter. Ennél kicsivel jobb minőséget a külső kerületekben is csupán a tömegközlekedéssel rosszul feltárt városrészekben találunk ezért a pénzért – tette hozzá Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Pest megyében szinte minden településen találunk olcsó ingatlant

A Pest megyei lakóingatlanok 13,5 százaléka, közel 400 darab kapható maximum 10 millió forintért, azonban az ár szempontjából az elhelyezkedés itt is kiemelten fontos. Amíg Budapesthez közeli településeken, kivált a fővárosi agglomeráció nyugati szektorába tartozó településeken elvétve akad példa ilyen ingatlanokra, addig Pest megye keleti és déli részén, a fővárostól távolabbi településeken, kivált Tápiószentmártonban, Cegléden, Abonyban, Nagykörösön, nagyon különböző méretben és állapotban lévő ingatlanok nagyjából fele vásárolható meg ezért az összegért.

Konkrét példával érzékeltetve ez azt jelenti, hogy az agglomeráció nyugati részén található Pilisvörösváron teljes körű felújításra szoruló, vegyes falazatú, elektromos kályha fűtéses lakás vásárolható ezért az összegért, addig a megye déli felén lévő Ráckevén tíz éve épült, kiváló állapotú, igaz könnyű szerkezetes technológiával épült, de jól hőszigetelt, cirkó fűtéses kis házat kapunk, hatalmas telekkel.

Sopronban semmi, Győrben alig, Salgótarjánban sok

Jobb helyzetben van, aki 10 millió forintért vidéki városokban keresgél. A 23 megyei jogú városban a kínált lakások 20,5 százalékát, 850 darabot az említett összegnél alacsonyabb áron kínálja tulajdonosa. A város fekvése alapján azonban jelentős különbségeket tapasztalunk: míg Győrben alig egy tucatnyi olcsó lakást kínálnak, Sopronban pedig egyáltalán nem lehet ezért az összegért lakáshoz jutni, addig Salgótarjánban a kínált lakóingatlanok három-negyedét 10 millió alatt kínálják (30 darab).

Természetesen ez minőségben is jelentős különbséget jelent a városok között. Amíg Győrben a városközponttól távoli, rossz állapotú, vezetékes gázt nélkülöző családi ház vásárolható ezért a pénzért, addig Salgótarjánban, a városközpontban kapunk ennyiért téglaépítésű, jó állapotú, egyszobás lakást.

Községekben úszómedencénk is lehet 10 millióért

Akár álmai otthonát is megtalálhatja az, aki a Közép-Magyarország régión kívül keres községekben vagy kisebb városokban lakást maximum 10 millió forintért. Az Otthon Centrum kínálatában több ezer ilyen lakás van országszerte. Ennyiért például Ózdon teljes körűen felújított, háromszobás, téglaépítésű családi házat vehetünk. Aki inkább nyugatra költözne, annak is jó hírünk van, mert hasonló állapotú lakóingatlant kínálnak a Zalakaros szomszédságában fekvő Garaboncon. A kiváló állapotú, könnyűszerkezetes, háromszobás, úszómedencés családi ház még 10 millióba se kerül.

Forrás: KamaraOnline
kamaraonline.hu