Budapest, London, Moszkva – Te hol fektetnél ingatlanba?

Ingatlanbefektetések során legtöbbször a lakásvásárlás, majd annak kiadása juthat az eszünkbe, intézményi befektetők azonban a hozamok alapján sokszor jobbnak látják a piac más szegmenseibe helyezni a tőkéjüket.

Ilyen például az irodapiac Budapesten, amibe befektetve még most is átlagon felüli megtérüléssel lehet számolni.

Ugyanez igaz Európa több városára is, de van, ahol már az irodapiacon is jelentős hozamcsökkenés ment végbe. Az európai nagyvárosok közül Londonban a legdrágábbak az irodák, ahol egy négyzetméter éves bérleti díja megközelíti az 1400 eurót. Ez az érték nagyjából kétszerese a második legdrágább Párizs vagy a harmadik legdrágább Moszkva prémium irodabérleti díjainak. Ezzel szemben Budapest vagy Varsó az olcsóbb célpontok közé tartozik, az elérhető hozamok tekintetében viszont már más a sorrend. Ott Moszkva kiugróan magas 10,5 százalékos értékei állnak szemben Berlin és Párizs 3 százalékával.

Forrás: JLL, Portfolio

Prémium hely, prémium ár

A minőségében és elhelyezkedésében is a legjobbnak számító irodák bérleti díjai minden városban a legmagasabbak között vannak. Ezt összehasonlítva látható, hogy az egyes városokban mi számít prémiumnak és egy potenciális bérlő számára milyen feltételekkel érhető el. Budapesten ilyen irodaházak közé sorolható néhány, az V. kerületben található irodák közül, amelyek havi bérleti díjai elérik a 22 eurót négyzetméterenként.

A budapesti irodapiacot tehát európai összehasonlításban is átlagon felüli hozamok jellemzik, a kínálat bővülésével azonban a hazai irodaházak esetében is a hozamok fokozatos csökkenésére kell felkészülni.

Forrás: Portfolio.hu
www.portfolio.hu