Megijedtek az áraktól a lakásvásárlók

Márciusban 11560 ingatlan cserélt gazdát országszerte a Duna House tranzakciószám becslése szerint. Erős volt a márciusi forgalom az ingatlanpiacon, az egy évvel korábbitól való 7 százalékos elmaradással együtt is jelentősen túlmutat a tavalyi második féléven.

A megtorpanást főleg a korábban meredeken emelkedő ingatlanárak okozták, melyet követően a piacnak szüksége volt egy adaptációs időszakra, ahol a vásárolni szándékozók kivárták az árak további irányát.

A márciusi tranzakciószámok, de már a februárban érzékelhető keresleti növekedés is arra utalnak, hogy visszatértek a vevők a piacra, vagyis keresleti oldalon nincs további várakozás egy esetleges árcsökkenésre. Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint nő a saját célra vásárlók aránya a befektetőkhöz képest.

Az év első negyedévében eddig összesen 29,6 ezer ingatlan adás-vétel zajlott országszerte. Tavaly és tavalyelőtt valamivel 30 ezer fölött cseréltek gazdát az ingatlanok, de 2013-ban még a 18 ezret is alig haladta meg ez az időszak.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu