Változékony éveken vannak túl a hazai ingatlanközvetítők

A 2016-os évben felgyorsult lakáspiaci élénkülés remélhetőleg növekedési pályára állítja majd az elmúlt években többszöri árbevétel csökkenést elszenvedett ingatlanközvetítéssel foglalkozó hazai vállalkozásokat.

Emellett pedig a piaci szereplők számának zsugorodása is megállhat az idei évben – nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

A hazai ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozások száma a vizsgált időszakban 2012-ig emelkedett, majd kis mértékben csökkent 2013-ban, ami után a 2014-es minimális mértékű növekedést nem számítva, folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A tavalyi évben a 2011-ben működő 4142 darabvállalkozás helyett már csak 3988 darab ingatlanközvetítő maradt talpon hazánkban.

A szektor árbevételének alakulását vizsgálva nem beszélhetünk több évet átfogó növekedésről vagy csökkenésről. A 2011-2012-es évek közötti csökkenést 2013-ban egy jelentősebb árbevétel növekedés követte, amely 2014-ben megbicsaklott, de 2015-ben a szektor ismét jelenős 13,3%-os bevételbővülést ért el. Az alkalmazotti létszám a vizsgált években a 2012-es jelentős növekedést, majd a rákövetkező évi jelentős csökkenését leszámítva nem változott, de a tavalyi létszámadat azt mutatja, hogy a kedvező gazdasági kilátások teljesülése esetén itt is létrejöhetnek még új munkahelyek. A szektor szereplőinek 36,5 %-a egyéni vállalkozás keretében végzi tevékenységét, ezek jellemzően egy fős vállalkozások, ahol a létszám az önfoglalkoztatás keretében alkalmazott vállalkozó magánszemélyt jelenti, árbevétel tekintetében pedig a piacon működők alsó harmadába tartoznak.

Kedvező képet mutat a szektor teljesítményéről, hogy a megszűnt cégek aránya 5 év folyamatos növekedés után a tavalyi évben végre csökkenésnek indult, ami azt mutatja, hogy a megmaradt piaci szereplők stabilizálták helyzetüket.

Mivel a piacképes ingatlanok és a fizetőképes kereslet jelentős része is a fővárosra és környékére koncentrálódik, nem meglepő, hogy e cégek jelentős része itt végzi gazdasági tevékenységét. A 2016-ban működő 3998 darab cég több mint 65 %-a a Közép-magyarországi régióban működik, és a szektor árbevételének 79,08 %-át is ők adták 2015-ben. Árbevétel tekintetében a központi régiótól messze leszakadva következik a Nyugat-dunántúli régió 4,82 %-kal, szorosan mögötte az Észak-alföldi régió 4,07 %-kal, a Közép-dunántúli régió 4,00 %-kal és a Dél-dunántúli régió 3,26 %-kal. Sereghajtóként a két legfejletlenebb kelet-magyarországi régió zárja a sort: Dél-alföldi régió 2,59 %, Észak-magyarországi régió: 2,17 %.

A szektor teljesítményét a most kezdődő 2017-es évben alapvetően az befolyásolhatja, hogy a piaci szereplők által prognosztizált kedvező változások valóban bekövetkeznek-e. A KSH adatai szerint, a kiadott építési engedélyek alapján jelentős mennyiségű új lakás épül az idén. Kérdés, hogy ezek milyen formában és kiknél fognak értékesítésre kerülni. A használt lakások eladásának volumenét elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken jelentősen befolyásolhatja, hogy az elmúlt években népszerű Airbnb piaca telítetté vált, ami visszaveheti a befektetési célú lakásvásárlásokat a közeljövőben. Ugyanakkor a lakáshitelezés újbóli beindulása újabb fizetőképes keresletet indukálhat, amely kedvező hatással lehet az ingatlanközvetítők gazdasági teljesítményére – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgálat projektmenedzsere.

Forrás: opten.hu