Amerikai befektetők vásárolják fel Magyarországot

2016 első hat hónapjában a közép- és kelet-európai országokba (Oroszország nélkül) irányuló kereskedelmi ingatlan-befektetések 59 százalékkal haladták meg a tavalyi év első félévében regisztráltat és több mint 5 milliárd eurót tettek ki.

A várakozások szerint az év második fele is jól alakul majd, a régió minden országa kiválóan teljesít – derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből.

2016 második negyedéve kivételes időszak volt Közép- és Kelet-Európában: 2015 hasonló időszakához képest 157 százalékkal nőtt a befektetési forgalom. Az eladások 60 százalékát nagyszámú vidéki ingatlanokra kötött tranzakciók tették ki, főleg Lengyelországban, ahol a forgalom 75 százalékát egy rekordméretű, az Echo Investment portfóliójának a Redefine alap által történt megvásárlása adta. Szlovákiában is jelentősen nőttek a befektetések – a forgalom 338 millió euró volt 2016 első felében, ami a tavalyi forgalom 77 százaléka. A régió legvonzóbb eszköztípusa a kiskereskedelmi ingatlan – amelyekből több prémiumot, illetve “közel prémiumot” vásároltak a befektetők, főleg a vidéki nagyvárosokban. A központi kelet-közép-európai piacokon kívül kevés befektetési üzletet kötöttek, a forgalom ezekben az országokban volatilis és megjósolhatatlan.

Általánosságban a hozamok minden piacon stabil fejlődést mutattak, kivéve Magyarországon, ahol az első osztályú ingatlanok hozamai az irodák, a bevásáróutcai kiskereskedelmi ingatlanok és a kiskereskedelmi raktárak esetében is csökkentek, a legjobb ingatlanokra vonatkozó, folyamatban lévő tárgyalásoknak köszönhetően. Az év elejétől fogva a hozamok rekord-alacsony szinten állnak, további csökkenés Csehországban és Lengyelországban csak az első osztályú ingatlanok tranzakcióinak esetében lehetséges. Más országokban, amennyiben a befektetői érdeklődés erősödést mutat, új árszintek alakulhatnak ki.

“Ahogy az év elején vártuk, a 2016-os év gyorsan közelít a rekord-szintekhez az egész régióban. Bár a jelenlegi politikai helyzetben némi lassulás ugyan feltételezhető, de a régió iránti érdeklődés erős, a biztos makrogazdasági alapok és az elérhető ingatlanok minősége miatt. Ha a tranzakciós lendület fennmarad, a befektetők vonzó és megvásárolható ingatlanok nélkül maradnak.” – nyilatkozta Andreas Ridder, a CBRE közép- és kelet-európai elnöke.

Hasonlóan a legtöbb régiós piachoz, 2016 első félévének ingatlanbefektetési forgalma Magyarországon is jelentősen meghaladta az év eleji várakozásokat és már a félév végén átlépte a tavalyi év egészében regisztrált értéket.

A félév során országszerte összesen 734 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő kereskedelmi ingatlanok, amely összeg megegyezik a 2015-ös egész éves szinttel. Ezen felül további 105 millió euró értékben vásároltak egyéb – nem jövedelemtermelő – ingatlanokat (döntően meglévő épületeket végfelhasználási céllal, illetve fejlesztési telkeket és jelentős értéknövekedési potenciállal bíró felújítandó épületeket).

Míg az irodapiacot leginkább az egyingatlanos (úgynevezett ‘single asset deal’-ek) mozgatták, addig az ipari ingatlanok piacán a volumen nagyobb részét nemzetközi portfolió tranzakciók tették ki. Valamennyi szektorban gazdát cseréltek prémium ingatlanok, de a másodlagos termékek iránt is stabil, erős kereslet figyelhető meg, amely az évek óta javuló piaci fundamentumokkal és a befektetők magasabb kockázatvállalási hajlandóságával magyarázatható.

A vásárlói oldalon az évek óta aktív hazai ingatlanalapokon kívül egyre jelentősebb súlyt képviselnek az amerikai kockázati tőkebefektetők. Bár legújabban a főként német intézményi befektetők is aktivizálódtak, de a teljes forgalomból való részesedésük még messze elmarad a 2008 előtti szintektől.

Forrás: portfolio.hu